Alexander Pechtold maakt zich onstervelijk belachelijk door campagne te voeren tegen… Donald Trump

Huh, wat? Weet Pechtold wel dat Trump president is van Amerika en dat hij dus helemaal geen campagne tegen hem kán voeren?

Iemand moet Alexander Pechtold even uitleggen dat hij in het Nederlandse parlement zit, niet in de Amerikaanse Senaat (of het Huis van Afgevaardigden). Meneer de nep-Democraat voert nu namelijk officieel campagne tegen… Donald Trump.

Wat? Ja, dat lees je goed!

Je zou denken dat iemand als Pechtold vooral naar het gefaalde kabinetsbeleid kijkt, en daar kritiek oplevert, maar nee. Zijn grote vijand is Donald Trump, de president van onze sterkste en belangrijkste bondgenoot. En achterlijke D66-kiezers maar denken dat ze door op Pechtold te stemmen Trump een poepje laten ruiken.

Tja.
Sterker nog, in plaats van zijn Nederlandse concurrenten te bekritiseren neemt Pechtold het voor hen op. Misschien is dat niet eens zo heel gek. D66 gedoogde het kabinet Rutte II immers de afgelopen vier jaar. Het kabinetsbeleid is in veel opzichten dan ook ‘des D66’s’ geweest.

En dus laat Pechtold weten dat Jeroen Dijsselbloem van de PvdA wat hem betreft best mag aanblijven als voorzitter van de Eurogroep, ja, ook als de PvdA niet in het kabinet zit.

Dat is buitengewoon merkwaardig omdat de voorzitter van de Eurogroep normaal gesproken de minister van Financiën van één van de Europese lidstaten is. Dit betekent dus dat Pechtold óf een uitzondering wil maken voor Dijsselbloem — hij mag blijven zitten en wordt niet vervangen door de nieuwe Nederlandse minister van Financiën (als die gesteund wordt door de andere ministers) — of dat Dijsselbloem ook minister van Financiën mag blijven wat Pechtold betreft. Het zal het eerste zijn, en dat is natuurlijk een geweldig grote belediging voor de man of vrouw die Dijsselbloem na de verkiezingen zal opvolgen.

Het is leuk dat Pechtold dat geen enkel probleem vindt, maar de aankomende coalitiepartners zullen daar vrijwel zeker heel anders over denken. Hoop je dan tenminste. Dijsselbloem heeft zo’n uitzonderingspositie immers helemaal niet verdiend (als PvdA’er zijnde) en het is ook nog eens niet in het belang van Nederland om de eurogroep te leiden. Zoals EU-expert Pieter Cleppe terecht stelt op Twitter bemoeilijkt dat het Nederlandse verzet tegen verdere bailouts alleen maar.

Eigenlijk is deze houding natuurlijk een fantastisch voorbeeld van hét probleem met Pechtold en zijn flutpartij: ze zijn het summum van het partijkartel. Het partijkartel is D66 in het groot. D66 is het partijkartel in het klein. Dat is waarom Pechtold het best vindt als Dijsselbloem blijft zitten (er is toch geen verschil tussen een minister van Financiën of een Eurogroep-voorzitter van D66-huize en de Dijs) en valt hij niet de andere kartelpartijen aan, maar Donald Trump.

Bron: Dagelijksestandaard.nl