De man had zijn vrouw 38 jaar geleden voor het laatst gezien. Dan breken bouwvakkers een muur in zijn huis af.

De aannemer John Murray en zijn team renoveerden in 2014 een oud huis in de stad North Phoenix in de VS, zoals ze al tijdens hun lange beroepsloopbaan gedaan hadden. Maar ditmaal zou alles anders zijn: ze konden niet vermoeden welke schat ze in de muur van het huis van de jaren ’50 zouden aantreffen.

Als de bouwvakkers de isolatie van een muur verwijderen, valt er een bundeltje papier op de grond. De mannen bladeren door de foto’s en konden het niet geloven: ze vonden een tijdscapsule van de jaren ’60.

“We hebben al honderden huizen gerenoveerd, maar zoiets hadden we nog nooit gezien”, vertelt John. De “capsule” werd in 1966 verstopt door Betty Klug. Ze was toen 33 jaar oud en had er niemand ooit iets over verteld, zelfs niet haar echtgenoot Bruce Klug.

Maar de capsule was daadwerkelijk voor Bruce bestemd: Betty had het geschreven op zijn verjaardag, 27 september 1966, en daarna verborgen. De handgeschreven brief van Betty is alleen aan Bruce gericht.


Helaas kwam Betty in 1976 tijdens een tragisch auto-ongeluk te overlijden. De capsule bleef al die tijd verborgen. Toen Bruce het huis in de jaren ’80 verkocht, leek de capsule en het geheim voorgoed verloren. Maar dat was buiten de opmerkzame John gerekend …

Bruce had 40 jaar na het overlijden van zijn vrouw niet het minste idee over de verrassing die hem wachtte. Ondertussen overlegt het team van John wat ze met deze brieven en foto’s zouden aanvangen. Hij besluit op zoek te gaan naar de bestemmeling van de tijdscapsule.

Na een uitgebreid onderzoek vindt hij eindelijk Bruce, die inmiddels tachtig jaar oud is en in Scottsdale in Arizona woont. De twee maken een afspraak om elkaar persoonlijk te ontmoeten.

Bruce kan niet vatten wat John op tafel legt. Zijn handen beven als hij de omslag opent – een groet uit het verleden en een stukje geschiedenis.

“De Vietnamoorlog is nog altijd aan de gang”, leest hij in het vertrouwde handschrift van Betty. “De rassencrisis is zeer ernstig. Jongens hebben nu allemaal lang haar zoals de Beatles.”

“We hadden het beste huwelijk”, zegt Bruce met tranen in de ogen. “We maakten nooit ruzie. Betty was zo’n slimme vrouw.” Bruce is John erg dankbaar voor zijn daad en zegt bovendien dat het geschenk van Betty hem een belangrijke les leerde:

Men moet z’n liefde koesteren. Wie weet zijn ze er morgen niet meer, en kan je nooit meer zeggen hoeveel je van hen houdt.

Hoe droevig en mooi tegelijk. We moeten altijd waarderen wat we nu hebben – niet iedereen mag na 50 jaar nog hopen op een boodschap van een geliefde.

DEEL dit met iedereen die je kent!

Bron en afbeeldingen: LittleThings