De man ligt op straat dood te gaan. Dan knielt deze vreemdeling voor hem en opent hij zijn rugzak.

De Amerikaanse Dr. Jim Withers verkleedt zich 5 keer per week als een bedelaar om door de straten van Pittsburgh in Pennsylvania, VSA, te dwalen. Dat doet hij niet als bizarre hobby, maar om mensen te helpen waarom niemand zich bekommert omdat ze op straat leven: daklozen.

arts1

Jim is arts en de oprichter van “straatmedici”. Zijn wachtkamer is de straat en zijn patiënten zijn mensen die geen woonplaats, noch geld, laat staan een ziekteverzekering hebben. De inspiratie voor dit concept haalde hij bij een voormalige dakloze die dekens en voedingsmiddelen aan behoeftigen uitdeelde. “Kleed je niet als een arts en wees geen totale idioot” waren de tips die hij de arts nog meegaf.

arts2

Bij zijn doktersbezoeken op straat heeft Jim verband, vitamines, antibiotica en het belangrijkste – pijnstillers in zijn rugzak zitten. Door zijn bedelaarsoutfit schrikt hij de daklozen niet af, omdat ze hem voor een lotgenoot zien en hun privacy zo gewaarborgd blijft. Zijn “straatspreekuren” zijn uiteraard van onschatbare waarde. Zo krijgen mensen zonder bestaansmiddelen, die door de mazen van het gezondheidssysteem zijn gevallen, toch nog de nodige en noodzakelijke medische verzorging.

arts3

“Straatmedicus” is geen beroep maar een passie voor Jim. Het leven op straat brengt vele ziektes en verwondingen met zich, die zonder verzorging chronisch zouden worden en zelfs tot de dood kunnen leiden. Jim weet hoe belangrijk zijn arbeid is: “De mensen daarbuiten vechten echt om te overleven.”

arts4

“Straatmedicus” is al lang geen eenmansonderneming meer. Uit de onvermoeibare arbeid van Jim is ondertussen een heel netwerk van medische hulpverleners gegroeid, evenals een eigen hulporganisatie: het Street Medicine Institute. Hier worden nieuwe straatmedici opgeleid, internationale bijeenkomsten en workshops georganiseerd.

arts5

In de onderstaande reportage zien we Dr. Jim aan het werk. Jim heeft iets wonderbaarlijk aan het rollen gebracht: Het onbaatzuchtige werk van een barmhartige Samaritaan werd een grote, globale organisatie!

DEEL dit bericht als jij deze organisatie ook naar Nederland of België wil halen!