Deze zwangere vrouw kust haar zoon op de lippen. 9 maanden later heeft ze daar erg veel spijt van.

Sandra de Los Ángeles Alonso uit Madrid is net zoals elke andere Spaanse moeder. Als zij in verwachting is van haar derde kind is zij samen met haar twee zonen, en alles wat daarbij hoort, thuis: luiers verversen, neuzen snuiten, met de kinderen spelen of, zoals vele liefdevolle moeders, haar kinderen op de lippen kussen. Maar ze kon helemaal niet weten wat ze het kind in haar buik daarmee zou aandoen.

a45b5a7b0b1c9d0c5bca4f43937b8cb6-800x418

Sandra heeft tot de laatste dagen van haar zwangerschap gewerkt en ook in het hospitaal verloopt alles naar wens. Er zijn geen complicaties bij de geboorte en de kleine Gonzalo blijkt een volkomen gezond klein jongetje te zijn. Hij grijpt naar haar borst en laat zich gewillig knuffelen, zoals we dat van baby’s gewoon zijn. Maar twee dagen later, wanneer moeder en zoon het hospitaal wilden verlaten, vertelden de dokters haar dat er nog bijkomende onderzoeken nodig waren. De redenen hiervoor waren de kleine omvang van het hoofd (microcefalie) en inwendige bloedingen onder de huid (petechi).

eb829d434bfae568bddcf17f6bb504bf-800x600

Sandra was sprakeloos toen ze de diagnose hoorde: cerebrale parese, een hersenbeschadiging die een invloed heeft op de motoriek. In eerste instantie kunnen de artsen niet verklaren waarom Gonzalo aan deze vreselijke handicap lijdt. Het is genetisch niet terug te vinden in de familie van Sandra en het enige wat ze zich kan herinneren is een lichte verkoudheid in het begin van haar zwangerschap. Dan wordt duidelijk dat Sandra waarschijnlijk met het cytomegalovirus (CMV, kortom het herpesvirus) besmet werd.

Sandra is verbijsterd wanneer de dokters haar vertellen dat haar kind haar waarschijnlijk nooit zal herkennen en nooit alleen zal kunnen eten, noch zal kunnen praten. Maar na drie dagen lang gehuild te hebben, besloot ze om voor haar kind te vechten. Een kinderarts in het La Paz ziekenhuis in Madrid had gezegd: “Uw kind kan het zo ver schoppen als jijzelf wilt.” En met deze eenvoudige zin was alles beslist: Sandra zal haar zoon zo verzorgen dat hij al het mogelijke kan. Gonzalo is nu een kind dat niet alleen zijn ouders herkent, maar ook kan lachen en blij is. Sandra is blij met elke stap die haar kleine jongen maakt. Hij kan zijn arm opheffen en voor Sandra is dat geweldig, omdat het meer is dan de artsen voorspelden.

3db26f156cde0dffe4c25dce7600e371-800x600

Wat Sandra nu wil doen, is andere ouders op de gevaren wijzen. En hoewel het niet helemaal zeker is dat ze daardoor besmet is – meestal wordt de infectie ongemerkt opgelopen – is het risico voor het kind altijd aanwezig. Maar je kan al deze problemen op voorhand vermijden! Met een tijdige diagnose had haar kleine Gonzalo geholpen kunnen worden.

De helft van alle zwangere vrouwen is voor de zwangerschap al eens met dit virus besmet geweest, waardoor het lichaam resistentie heeft ontwikkeld, zodat de kans dat je een tweede keer geïnfecteerd zou worden, laag is. Het probleem ontstaat echter wanneer vrouwen voor de eerste keer tijdens de zwangerschap besmet raken. Er bestaat een eenvoudige bloedtest die aangeeft of er al of niet een risico is. Deze test moet tijdens de zwangerschap meerdere malen herhaald worden. Als er een infectie wordt vastgesteld kan de foetus behandeld worden. Helaas is deze test niet verplicht en daarom wil moeder Sandra andere ouders waarschuwen.

Het virus, dat in Spanje bekend staat als het “Grote Broer-virus”, wordt overdragen door contact met kinderen. Daarom is het voor de betrokkenen belangrijk dat de handen worden gewassen na het verschonen van luiers, na het snuiten van neuzen en het opruimen van kinderspeelgoed. Bij de apotheek kan je dezelfde zeep die in ziekenhuizen wordt gebruikt verkrijgen. Zo kan men het risico op infectie beperken. Het is belangrijk om geen kinderen op de lippen te kussen, noch het eten, brillen, vorken of andere voorwerpen deelt. Hetzelfde geldt voor mensen die met het virus besmet zouden geweest zijn, adviseert Sandra.

7a86942f6b82b5ec218b0926af30f7c4

Sommige mensen zeiden Sandra: “Het komt alleen maar in speciale families voor” Maar Sandra is niet bijzonder, ze heeft een perfect normaal gezin. Maar met de tijd beseft ze hoeveel geluk ze heeft om de kleine Gonzalo te hebben. Hij is de ster van ons leven. Hij is ook de ster van de Asociación Campeones, een organisatie die helpt om geld in te zamelen voor kinderen met een handicap, in het bijzonder voor kinderen met een hersenverlamming.

15cc053db2f8d1677af284dac11c79a9-450x800

Als je dit artikel nuttig vond en denkt dat iedere moeder over dit virus geïnformeerd zou moeten worden, deel dit bericht dan met iedereen die je kent. Je kan een gezin heel gelukkig maken!