Experts staan perplex. Hoge straling rond Fukushima doodt ook elke robot

Een Japans bedrijf dat belast is met het opruimen van radioactief afval in Fukushima heeft toegegeven dat het vanwege de extreem hoge stralingsniveaus buitengewoon lastig is om de kerncentrale te bereiken.

In de kerncentrale van Fukushima vond zes jaar geleden een nucleaire ramp plaats nadat Japan was getroffen door een zware aardbeving.

De beving, die werd gevolgd door een tsunami, eiste 18.000 mensenlevens en verwoestte meer dan een miljoen huizen.

Dodelijk

Tenminste 100.000 mensen die in de buurt van de centrale woonden moesten worden geëvacueerd. Veel van hen hebben last van psychische problemen en lijden aan posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Geschat wordt dat tijdens de ramp zo’n 600 ton brandstof uit de reactor is gelekt. Uitbater Tepco moet eerst bepalen waar het materiaal precies is gelekt, voordat aan de schoonmaak kan worden begonnen.

De straling rond de centrale is zo hoog dat blootstelling meteen dodelijk is. Er worden om die reden robots met camera’s ingezet om de omvang van de schade te bepalen.

Twee uur

Een nieuwe poging om gegevens te verzamelen is mislukt nadat een robot, die speciaal was ontworpen om de radioactieve straling te weerstaan, vijf keer sneller uitviel dan verwacht.

De robot moest 73 sievert per uur weerstaan, maar de stralingswaarden in de reactor waren inmiddels opgelopen naar liefst 530 sievert per uur. Voor mensen is 5 sievert al een dodelijke dosis.

In februari werd ook een robot ingezet bij de kerncentrale. Die viel al na twee uur uit.

Belastingbetaler

In december schatte de Japanse overheid dat de kosten van de ramp zo’n 20 biljoen yen (166 miljard euro) bedragen.

Na een onderzoek naar de ramp werd gesteld dat het ongeluk voorkomen had kunnen worden en dat Tepco niet aan de veiligheidsnormen had voldaan.

Tot nu toe zijn de kosten van de operatie voor rekening van de Japanse belastingbetaler gekomen.

Bron: ninefornews.nl