Heftig! 2 jaar lang laten de artsen de 16-jarige bijna sterven, zodat ze kan leven. Dan gebeurt er een wonder.

De Amerikaanse Jessica Stevens is 16 jaar oud, wondermooi en vol levensvreugde. Ze heeft 2 jongere zusjes en ze maken plannen voor de toekomst, toen ze door een vaak onderschat insect een ongeneeslijke ziekte opliep.

coma1

In haar knie had zich een teek vastgezogen. Aanvankelijk zag de wonde alleen maar een beetje rood, maar de toestand van de jonge vrouw werd alsmaar erger. De artsen stellen de onheilspellende diagnose van een zeldzame ziekte die het leven van de vrouw in een hel zou veranderen. De ziekte wordt complex regionaal pijnsyndroom, kortweg CRPS, genoemd, waardoor de zenuwen voortdurend pijngevoelens naar de hersenen uitsturen. Deze reageren op hun beurt door chemische stoffen in de huid af te scheiden die brandwonden veroorzaken.

coma2

De meest onbeduidende signalen of tekenen, veroorzaken helse pijnen, zoals licht, gefluister of een zacht briesje. “Ik kon niet uit mijn bed komen, niet eten, noch bewegen. Mijn leven bestond uit niets anders dan pijn” vertelt Jessica. Het arme meisje is uitgehongerd en moet constant een zonnebril en hoofdtelefoon dragen om zich tegen invloeden van buitenaf te beschermen.

coma3

Haar hele lichaam zit onder de wonden. “Het voelt alsof je de hele tijd verbrand wordt, en niets kan de pijn verlichten.” De artsen geven de jonge vrouw nog enkele weken te leven. Maar de leeuwin zou niet zo snel opgeven en ze consulteert meer dan 100 artsen uit het ganse land. Helaas zijn ook hun oplossingen niet toereikend. Sommigen van hen zeiden zelfs letterlijk dat het beter zou zijn om haar te laten sterven. Een suggereert zelfs om haar armen te laten amputeren!

coma4

Toen de wanhopige tiener helemaal afhankelijk was geworden van de beademingsmachine en kunstmatige sondevoeding smeekte ze haar moeder om de machines af te koppelen. Maar gelukkig weigert ze! Korte tijd nadien leren ze over een onderzoeksprogramma in Mexico. Dit is zo radicaal dat geen enkele arts in de Verenigde Staten het zou proberen.

coma5

De familie reist onmiddellijk naar Mexico waar ze de sterkste medicijnen krijgt toegediend om haar in een kunstmatige coma te houden. Dit diende om haar hersenen, net zoals bij een computer, een herstart te gunnen. Daarvoor gebruiken de artsen een zo grote hoeveelheid van het slaapmiddel ketamine die normaal zelfs nog niet in een jaar in het ziekenhuis gebruikt wordt.

coma6

7 dagen later wordt ze wakker, maar ze heeft haar geheugen en zicht verloren. Ze lijdt ook aan beangstigende hallucinaties. De artsen ondernemen een tweede poging met het paardenmiddel, maar ook dit mislukt. Het meisje blijft ondraaglijke pijnen lijden. Toen Jessica aan het sterven was aan zuurstoftekort doen de artsen een ultieme poging. En dan gebeurde waar niemand nog op gehoopt had: Als ze wakker wordt is ze de eerste keer sinds lang volledig pijnvrij! Na jaren in het ziekenhuis, waarvan twee in Mexico, mag de dolgelukkige vrouw eindelijk naar huis!

coma7

In de loop der jaren heeft haar familie de hoop nooit opgegeven en zijn ze naar een remedie blijven zoeken. Jessica is weer erg optimistisch over haar toekomst en wil andere mensen voor deze ziekte waarschuwen. DEEL het verhaal van Jessica met iedereen die je kent om te helpen de kennis over CRPS te verspreiden en te verbeteren!