Hij hoort hoe vrouwen racistische dingen over HEM zeggen. Wat hij vervolgens doet laat hen sprakeloos achter.

Je zou denken dat racisme in dit tijdperk iets van het verleden is, maar helaas is het duidelijk dat er nog heel wat haat en vooroordelen rusten in de harten van mensen over de hele wereld.

Het is hartverscheurend om te zien, en soms lijkt het probleem zo onoverkomelijk groot dat het nauwelijks aan te pakken is.

Hoewel het wellicht niet mogelijk is om racisme ogenblikkelijk met wortel en tak uit te roeien, kunnen we ons steentje bijdragen door niet te blijven stilzitten als we het zien, en op die manier maken we de wereld toch een beetje tot een betere plek.

Dat is precies wat Jarred Wall deed toen hij enkele vrouwen tijdens zijn lunch hoorde praten.

Jarred is een Australische Aboriginal. Helaas bestaan er in Australië nog heel wat vooroordelen tegenover deze bevolkingsgroep, en terwijl Jarred toeluisterde, zeiden de vrouwen een heleboel dingen die zijn oren deden barsten.

“Het eten was goed maar tot ons ongeluk hoorden we twee oudere dames naast ons praten over Aboriginals”, schreef hij in een Facebookpost. “De conversatie was allesbehalve smaakvol met woorden als assimilatie en apartheid.”

Assimilatie verwijst naar de politiek van de Australische overheid tot in de jaren ’60 om de inheemse bevolking compleet te elimineren. “Volbloed” Aboriginals zouden tijdens een natuurlijk proces moeten uitsterven, en “halfbloeden” werden aangemoedigd om op te gaan in de blanke cultuur. Daarbij zouden ze alle verwijzingen en links naar hun Aboriginal oorsprong moeten uitwissen.

Dit beleid was vreselijk, smakeloos en wreed – om niet te zeggen: racisme in zijn meest onversneden vorm. En hoewel het land ondertussen een hele weg heeft afgelegd, zijn er nog altijd mensen die vasthouden aan deze racistische opvattingen.

Toen Jarred hoorde wat de vrouwen zeiden, was hij diep gekwetst, maar in plaats van in een tirade uit te barsten, zou hij zich de betere persoon tonen en hun hatelijke woorden terugbetalen met vriendelijkheid.

Hij kocht een pot thee voor de vrouwen en liet een berichtje achter op de rekening.


“Geniet van de thee!”, schreef hij. “Groetjes van de 2 Aboriginals naast jullie aan tafeltje 26. J”

Jarred zegt dat hij de twee dames niet wilde beschamen. Hij wilde gewoon iets doen dat hen zou doen nadenken en misschien hun manier van denken zou kunnen veranderen.

“Het waren oudere dames. Ik wilde niemand vernederen of een conflict veroorzaken”, zei hij.

Wat Jarred deed was misschien maar iets kleins, maar het gevolg ervan werd gevoeld over de hele wereld en zijn gebaar heeft de harten van duizenden mensen geraakt. Jarred hoopt dat iedereen die dit verhaal leest, zijn haar laat varen en iedereen met respect en vriendelijkheid zou behandelen.

“Misschien zullen die dames nu wel twee keer nadenken voor ze spreken”, voegde Jarred er nog aan toe. “Hopelijk komt er geen volgende keer!”

DEEL dit met iedereen die je kent!

Bron en afbeeldingen: So Share This