Honden zitten in de rechtbank bij kinderen om hun zorgen te doen vergeten, terwijl ze getuigen over traumatiserende verhalen van misbruik.

In de rechtbank moeten getuigen is voor volwassen al een uitdaging. Dus je kunt je wel voorstellen hoe traumatisch dit voor een kind moet zijn. Als ze daar zijn, worden ze doorgaans gevraagd om te getuigen tegen een persoon die hen kwaad heeft berokkend. Niemand houdt ervan om met personen geconfronteerd te worden die ons kwaad deden, te meer omdat het nare herinneren oproept.

Als kinderen in dergelijke situaties geplaatst worden, durven ze vaak niet vrijuit te praten uit angst voor represailles. Daarbij komt nog dat het in het centrum van de belangstelling staan zorgt voor ongewilde schaamte.

Hoewel het voor een kind nooit gemakkelijk is om naar de rechtbank te gaan, is er nu een nieuw programma dat de problemen van deze kinderen een beetje verzacht. Het heet “K-9 Circuit Program” en is erop gericht om kinderen die in de rechtbank moeten getuigen te troosten door hen te laten begeleiden door een getrainde hond.

De hond biedt het kind een gevoel van veiligheid en blijft tijdens het hele proces aan hun zijde. Een van die therapiehonden heet Karl en hij heeft bewezen zich perfect van zijn taak te kwijten. Hij werd doof geboren, maar in de loop van zijn leven leerde hij op verbazingwekkende wijze gebarentaal. Karl is een van de zes honden in het programma en zijn taak varieert van het naast de kinderen zitten in de wachtkamer tot het bij hun zijde zijn wanneer ze een getuigenis moeten afleggen.

Joanne Rittenhouse is een pionier van het hondenprogramma en tevens trainster van Karl, en ze heeft met haar eigen ogen al in zoveel aangelegenheden kunnen zien hoe Karl het verschil maakt. Een van die aangelegenheden was het geval van een klein meisje dat zo getraumatiseerd was van de mishandelingen dat ze zelfs niet uit de auto durfde om naar de rechtbank te stappen. En toen Karl werd voorgesteld veranderde alles. Ze was blij om hem te zien en voelde zich veilig bij hem.

“Telkens als ze Karl ziet wil ze hem naar huis meenemen”, zegt Carol Feiner, eveneens hondentrainer van het programma.

Opnieuw tonen honden zich met hun onvoorwaardelijke trouw als echte helden. DEEL dit verhaal met je vrienden!

Bron en afbeelding: AWM.com