Man bleef wakker tijdens 4 uur durende hersenoperatie. Laat dokters geschokt achter als hij gitaar begint te spelen.

De Indiase muzikant Abhishek Prasad kon niet meer op zijn gitaar spelen. Telkens hij probeerde, blokkeerden zijn vingers en Prasad kon hen niet meer bewegen zoals vroeger. Aanvankelijk dacht Prasad dat zijn vingers moe waren van het oefenen. Hij zocht hulp bij verschillende dokters maar niemand kon hem vertellen wat er aan de hand was.

Uiteindelijk bepaalden de dokters dat hij aan taak specifieke focale dystonie leed. Dit treft alleen mensen die constant eenzelfde taak herhalen, zoals gitaar spelen.

Prasad onderging een hersenoperatie om deze neurologische afwijking te herstellen. Tijdens dergelijke operaties worden de patiënten doorgaans wakker gehouden om real-time feedback te krijgen over de werking van de hersenen.

Voor Prasad bestond de ultieme test uit gitaar spelen. Tijdens de operatie kreeg hij zijn gitaar in handen, zodat hij kon spelen en de dokters kon zeggen of de procedure succesvol was.

Prasad kreeg lokale verdoving toegediend, wat wil zeggen dat de bovenkant van zijn hoofd verdoofd werd, terwijl hijzelf wakker bleef. Zo kon Prasad gitaar spelen terwijl Dr. Sharan Srinivasan de operatie leidde.

Srinivasan maakte gebruik van radiofrequenties om de aandoening van Prasad te corrigeren. Srinivasan gebruikte de reacties van zijn patiënt om te achterhalen welke delen van zijn hersenen behandeld moesten worden. Het gitaar spelen maakte het gemakkelijker om te bepalen of het probleem gecorrigeerd werd.

De video van Prasad die op de operatietafel op z’n gitaar speelt, ging ondertussen helemaal viraal.

Na de operatie kon Prasad weer gewoon gitaar spelen als voordien. Hij voelde geen krampen meer in zijn vingers terwijl hij gitaar speelde.

Over het eerste akkoord na zijn operatie zegt hij: “Het was magisch. Ik had al 20 maanden geen gitaar kunnen spelen, en in enkele seconden voelden mijn vingers helemaal bevrijd, en kon ik weer normaal spelen.”

DEEL dit wonder van de wetenschap met je vrienden!

Bron en afbeelding: Liftable