Politieagent gaat “undercover” in een rolstoel en is verbluft over hoe de mensen hem behandelen.

Toen sergeant Mark Horsley besloot om undercover te gaan, ontdekte hij het goede in de mensen.

Horsley ging undercover in Downtown Eastside Vancouver nadat er twee overvallen hadden plaatsgevonden. De twee overvallen gebeurden onder bedreiging van een mes, en de slachtoffers zaten telkens in een rolstoel. Dus was de dekmantel van Horsley een man met cognitieve en mobiele beperkingen in een rolstoel.

Horsley was compleet geschokt over wat hij ontdekte, en dat was ook de rest van het politiekorps.

“Ik gebruikte een gemotoriseerde rolstoel, en ik speelde een verlamde persoon met een hersenletsel”, zei Horsley.

In plaats van de overvallers te ontmaskeren, ontdekte hij hoe vriendelijk de inwoners van Vancouver wel zijn.

Horsley werd meteen aanvaard door de gemeenschap. Hij praatte met mensen met een mobiele beperking, zoals met de man op 35 seconden. Tijdens deze gesprekken leerde Horsley meer over deze mensen en luisterde naar hun verhalen.

Vooral de jongeman op 42 seconden zal Horsley bijblijven. De man bezocht Vancouver vanuit Quebec en vroeg Horsley of hij voor hem kon bidden.

“Zijn gebeden zijn belangrijk voor mijn genezing.”

Op zeker ogenblik dacht dat een andere jongeman zijn camera zou afnemen.

In plaats daarvan bood diezelfde man zijn hulp aan. Hij zag dat er wat geld uit het heuptasje van Horsley bengelde, dus sloot hij het voor hem. Deze man had voeling met de gehandicapte gemeenschap omdat hij voor zijn moeder zorgt die ook in een rolstoel zit.

In de video die online werd geplaatst door de politie van Vancouver klinkt Horsley emotioneel wanneer hij beschrijft dat niemand misbruik maakte van zijn beperking. Dat was zelfs het geval toen hij ’s avonds te midden van een uitgaansbuurt met iemand praatte.

Zoals Horsley het zelf zegt:

“Die generositeit was erg inspirerend.”

De video eindigt met enkele hartverwarmende woorden van Horsley. Het is tevens een waarschuwing voor zij die van kwetsbare personen slachtoffers wensen te maken. Hij laat die criminelen in spe weten:

“De politie kijkt toe, maar nog belangrijker, ook de mensen van Downtown Eastside kijken toe. Ze geven erom en zorgen voor kwetsbare personen.”

Deze resultaten waren vooral inspirerend gelet op het aantal misdrijven dat in die bepaalde wijk gebeuren. Dit stadsgedeelte is immers gekend voor prostitutie, drugs, misdaad en een grote dakloze bevolking.

Ondanks de inspanningen van Horsley bleven de misdrijven voortduren.

Amper enkele weken nadat hij undercover ging werden nog twee slachtoffers in rolstoelen overvallen in Vancouver, hoewel geen van deze feiten plaatsvond in Downtown Eastside. Er is dus duidelijk nog werk aan de winkel, maar het gaat de goede kant op.

DEEL dit met je vrienden en familie!

Bron en afbeeldingen: Shareably en National Post