Verschrikkelijke diagnose: De dokters vinden met een camera iets vreselijks in de darmen van de 13-jarige.

Ziektes die zich manifesteren door niet meteen aanwijsbare symptomen zijn doorgaans het gevaarlijkst. Vaak worden de signalen verkeerd geplaatst, waardoor een oplossing langer uitblijft. Het verhaal van Mackenzie Hardin toont echter aan dat het altijd de moeite loont om de waarheid tot op de bodem uit te spitten.

“Ik moest vaak braken en miste daardoor vele schooldagen”, aldus de 13-jarige. “Ik wilde gewoon zoals de rest zijn.” Sinds haar zesde levensjaar leed Mackenzie voortdurend aan maagpijn en een branderig gevoel in de keel. De artsen gingen echter jarenlang uit van maagzuur en schreven haar de overeenkomstige medicijnen voor, maar het probleem bleef aanhouden.

Omwille van haar ziekte kon Mackenzie nauwelijks eten binnenhouden en verloor ze alsmaar meer gewicht. Haar toestand werd zo erg dat ook haar groei vertraagde.

Pas als Mackenzie in het kinderziekenhuis grondig onderzocht werd, kwam de waarheid aan het licht. Om hun vermoedens te bevestigen, voerden de dokters een endoscopie uit. En inderdaad, Mackenzie leed aan coeliakie.

Coeliakie wordt gekenmerkt door een gevoeligheid voor gluten, en heeft eigenschappen van een allergie alsook van een auto-immuunziekte. Het lichaam reageert op gluten met een chronische ontsteking van de dunne darm. “Ik was niet depressief, maar wel droevig dat ik geen donuts kon eten”, zegt MacKenzie.

Na de diagnose schakelde het meisje over op een glutenvrij dieet. Tot ieders opluchting had deze maatregel het gewenste effect: Mackenzie kon eindelijk zonder maagpijn eten, haar gewicht nam toe en haar groei normaliseerde.

Om het leven van haar dochter een beetje gemakkelijker te maken, besloot ook moeder Jillian om haar dieet aan te passen. Ondertussen maakt ze zelfs koekjes van glutenvrij meel, die bij haar dochter zeer in de smaak vallen.

“Ik voel me niet anders. Ik heb al mijn vrienden nog. En er zijn ergere dingen in de wereld. Coeliakie is eigenlijk niet zo erg”, aldus de optimistische jongedame.

Dankzij de succesvolle behandeling is het meisje opgegroeid tot een normale tiener. Mackenzie had geluk dat de ziekte relatief vroeg vastgesteld kon worden, want er zijn mensen die hun hele leven lang aan de symptomen lijden zonder de reden ervoor te kennen. Vandaar is het voor de familie belangrijk om hun verhaal vertellen zodat misschien andere mensen geholpen zouden worden.

Bron en afbeeldingen: YouTube